ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου;

       Μάλλον…ναι, παρά το γεγονός ότι το ραγδαία μειούμενο προσωπικό πίστεψε τις διαχρονικές, παχυλές όσο και υποκριτικές υποσχέσεις του Γενικού Διευθυντή του “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV”, Γιώργου Ζώη, ότι το κανάλι θα αποφύγει το λουκέτο, θα συνεχίσει απρόσκοπτα την αυτόνομη πορεία του χωρίς να μετεγκατασταθεί στην Αθήνα, οι εναπομείναντες εργαζόμενοι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και πως νέες παραγωγές βρίσκονται στα σκαριά.

 Και για ποιο λόγο άλλωστε να μην τον πίστευαν;

    Το Τμήμα Ειδήσεων είχε καταργηθεί και οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν σε αυτό (ορισμένοι πάνω από 20 χρόνια) είχαν απολυθεί, σημαντικός αριθμός τεχνικών είχε διαβεί επίσης την πόρτα της εξόδου, μειώσεις μισθών είχαν πραγματοποιηθεί και οι εικονολήπτες του “MAKEΔΟΝΙΑ TV” είχαν σταλεί, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων της νομοθεσίας, να καλύψουν ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού “AΝΤ1” χωρίς να είναι υποχρεωμένοι, έπειτα από εντολές της διεύθυνσης του “ΜAKEΔΟΝΙΑ TV”.

    Και αφού τα έκαναν όλα αυτά, επιδεικνύοντας πνεύμα ανοχής και προσαρμογής με απώτερο σκοπό την διατήρηση διαύλων επικοινωνίας με την εργοδοσία και την εν δυνάμει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας τους, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο, οι αντίθετες με την καλή πίστη πρακτικές της εργοδοσίας, που συνίσταντο στις αιφνίδιες απολύσεις, στην αποφυγή διατύπωσης θέσης περί της ακατάσχετης φημολογίας ότι το τέλος του σταθμού επέκειτο και στην έλλειψη παραγωγών, δεν σταμάτησαν.

    Και άλλοι εργαζόμενοι απολύθηκαν. Το κανάλι υπολειτουργεί εδώ και πολύ καιρό, μια θλιβερή σκιά του παλιού, ακμαίου εαυτού του. Εκεί που κάποτε έδρευε ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έσφυζε από δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, με Δελτίο Ειδήσεων, ξένες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες, εγχώριες παραγωγές, πλέον υπάρχουν άδεια γραφεία και εγκαταλελειμμένα πλατό και σκηνικά. Η συρρίκνωση και τελικά η…”εξόντωση” του τηλεοπτικού σταθμού “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV” επιτελέστηκε με μεθοδικότητα, ακρίβεια και κυρίως πίστη στο χρονοδιάγραμμα.

       Για να δούμε όμως την ιστορία πιο αναλυτικά: Το 2012 υπογράφηκαν μειώσεις μισθών από 7% έως 11%, μολονότι το κανάλι ήταν κερδοφόρο όπως είχε επισημάνει σε συνάντηση με τους εργαζόμενους ο Γενικός Διευθυντής Γιώργος Ζώης. Οι μειώσεις μισθού αποσκοπούσαν στην στήριξη (;) του AΝΤ1, o oποίος για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και όχι μόνο, αποτελεί τον πραγματικό ιδιοκτήτη του “MAKEΔΟΝΙΑ TV” παρότι αυτή η σχέση δεν εμφανίζεται σε επίσημα έγγραφα και οι αρμόδιοι προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν όταν τους τίθενται ερωτήσεις σχετικά με την φύση των σχέσεων μεταξύ των δύο σταθμών.

    Οι επόμενες μειώσεις μισθών που είχαν δρομολογηθεί το 2015, λίγο μετά την έναρξη των capital controls, τελικά απετράπησαν εξαιτίας της δυναμικής άρνησης της ΕΤΙΤΒE να συναινέσει σε νέες περικοπές.

     Είναι τυχαίο που η άρνηση τους συνοδεύτηκε λίγο αργότερα από απολύσεις εργαζομένων; Ενός κακού όμως μύρια έπονται: Χωρίς καμιά προειδοποίηση, τον φετινό Ιούλιο, η εκπομπή σήματος του σταθμού “μετεγκαταστάθηκε” από την Θεσσαλονίκη στην…Αθήνα.

    Αμέσως ξεκινά και το “τσουνάμι” των απολύσεων: Λουίζα Βασιλειάδου (20 χρόνια), Μανώλης Γλυκός (11 χρόνια), Σπυριδωνίδης Παύλος (11 χρόνια), Μπαλούτης Χρήστος (27 χρόνια), Καλαμπούκας Σταύρος (13,5 χρόνια), Συριανός Γιώργος (20 χρόνια), Ροσσόλυμος Στάθης (16 χρόνια), Απόστολος Αποστόλου (17 χρόνια).

       Οι εργαζόμενοι που απέμειναν (27 στο σύνολο) εξακολουθούσαν να πληροφορούνται για το μέλλον του σταθμού από sites που αναπαρήγαγαν (χωρίς την απαιτούμενη διασταύρωση τις περισσότερες φορές) πληθώρα “ειδήσεων” επιτείνοντας το άγχος και την ανασφάλεια τους. Μέχρι και σήμερα κανείς ανώτερος διοικητικός υπάλληλος δεν επέδειξε την απαιτούμενη ευθιξία αναλαμβάνοντας την ευθύνη να ενημερώσει με ειλικρίνεια και χωρίς περιστροφές τους εργαζόμενους σχετικά με το μέλλον του καναλιού. Σε κάθε περίπτωση, οι εργοδοτικές μέθοδοι, όπως διαμορφώθηκαν την περίοδο της κρίσης, αν και γνωστές, δεν παύουν να προκαλούν αγανάκτηση όσον αφορά όχι μόνο τις συνέπειες τους στις ζωές των εργαζομένων και στις οικογένειες τους αλλά και στην αυθαιρεσία και την αναλγησία με τις οποίες κατασκευάζονται: Ο “θάνατος” του “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV” ήταν δρομολογημένος: Την εργοδοσία δεν την συνέφερε, αντιθέτως εξυπηρετούσε τους σκοπούς της, να κατασιγάσει την φημολογία περί εξαγοράς ή μετεγκατάστασης ή ακόμη και τερματισμού λειτουργίας του καναλιού από την Θεσσαλονίκη αφού ως γνωστόν η χειραγώγηση/εξαπάτηση των εργαζομένων είναι προσφορότερη όταν αυτοί τελούν υπό καθεστώς πανικού.

     Αδιάψευστοι μάρτυρες οι αθρόες απολύσεις ικανότατων εργαζομένων, οι μειώσεις μισθών παρά την κερδοφορία, η διακοπή του Δελτίου Ειδήσεων και στην συνέχεια η εξάλειψη εγχώριων παραγωγών.

         Τι μέλλει γενέσθαι;  Η μεταφορά του καναλιού στην Αθήνα με τις θέσεις των απολυμένων εργαζόμενων να αναπληρώνονται από “φθηνούς” και “βολικούς” υπαλλήλους νεαρής ηλικίας και χαμηλών απολαβών και βεβαίως το τέλος εποχής για έναν τηλεοπτικό σταθμό, που, ενώ διέθετε τις δυνατότητες να διαγράψει μια λαμπρή πορεία, παραδόξως (αλλά σε καμία περίπτωση τυχαίως) παρέμενε “αιχμάλωτο σε χαμηλές πτήσεις” απόδοσης και τηλεθέασης. Το έργο θα ολοκληρωθεί σύντομα με τις απολύσεις και των τελευταίων εργαζομένων…

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ